Regels

Om het speelbaar en veilig te houden op de golfbaan zijn er regels en een onweerprotocol opgesteld.
De caddiemaster zal met behulp van een luchthoorn een van onderstaande tonen laten horen.

Eén lange aangehouden toon
Spel onmiddellijk staken en schuilhut opzoeken.

Twee lange tonen
einde wedstrijd
schuilhut opzoeken en keer terug, op een zelf gekozen veilig moment, naar het clubhuis.

Drie korte tonen
spel hervatten

Zoek in alle gevallen snel een veilige plaats in één van de schuilhutten en wacht tot het onweer voorbij is of wacht op nieuwe aanwijzingen of signalen.

Lokale regels

Aanvullende Plaatselijke Regel:

Op dit moment gelden er geen aanvullende plaatselijke regels

Plaatselijke regels De Westfriese Golfclub

Buiten de baan:

 • Op de holes 1 en 10 t/m 18 is een bal buiten de baan, als deze in of aan de overkant van de sloot ligt, tenzij anders aangegeven d.m.v. witte palen of palen met witte kop.
 • Op de holes 2 tot en met 9 is een bal buiten de baan als deze aan de overkant van de sloot ligt die de baan begrenst, tenzij anders aangegeven d.m.v. witte palen of palen met witte kop.


Grond in bewerking (GUR):

 • GUR aangegeven door blauwe palen met een groene kop is een verboden speelzone. Bij een belemmering door deze verboden speelzone is het VERPLICHT deze zonder straf te ontwijken volgens Regel 16-1f.
 • In geval van een belemmering door GUR, gemarkeerd door witte lijn MAG de speler een belemmering door GUR ontwijken zonder strafslag volgens Regel 16.1.


Hindernissen:

 • Het gebied binnen de hindernis gemarkeerd door rode palen met groene kop op hole 12 is een verboden speelzone. Als een bal binnen de hindernis in deze verboden zone ligt, mag de bal niet worden gespeeld zoals deze ligt en MOET de belemmering door de verboden speelzone worden ontweken volgens Regel 17.1e.


Obstakels:

 • Aangepaalde bomen zijn vaste obstakels. Indien er sprake is van belemmering MAG de speler deze ontwijken volgens Regel 16.1.
 • Boomspiegels bedekt met houtsnippers zijn een integraal deel van de baan. De houtsnippers zijn losse natuurlijke voorwerpen.


Straf voor overtreding van een Plaatselijke Regel: algemene straf.

Aanwijzingen van het baanpersoneel dienen te worden opgevolgd.

Aanvullende plaatselijke regel:

Raadpleeg eerst het publicatiebord voor aanvullende plaatselijke regels. Straf voor overtreding van een plaatselijke regel:

 • Strokeplay: twee strafslagen
 • Matchplay: verlies van de hole


Ready Golf: voor een betere doorstroming van de baan

Ready Golf betekent dat je speelt zodra je klaar bent om te spelen, mits het veilig is. Het gaat er niet om wie het verst van de hole is, het gaat er om wie als eerste kan spelen. Het is bedoeld voor strokeplay of stableford, niet voor matchplay, en om het spel te versnellen. Een ronde ready golf gaat enorm veel sneller dan een ronde met spelers die steeds wachten op een slag van de speler die het verst van de hole ligt. Bent u een ‘ready golfer’? Van harte welkom om op deze ‘nieuwe’ manier te komen spelen bij de Westfriese Golfclub.

Hier volgen een paar voorbeelden van ready golf-adviezen door de R&A (bekijk verderop ook een video):

 • Niet de speler die de eer heeft slaat als eerste af, maar de speler die als eerste klaar is om te slaan.
 • Als er in de verte nog een flight staat kunnen golfers die minder ver slaan vast afslaan, daarna pas de longhitters.
 • Eerst je eigen bal slaan als je medespeler verderop naar een bal moet zoeken, dan pas helpen zoeken als dat nog nodig is.
 • Putten als je medespeler nog bezig is met het aanharken van een greenside bunker, ook al ligt de bal van je medespeler nog verder weg van de hole dan jouw bal.
 • Bij een korte putt meteen uitholen en niet eerst weer de bal marken en wachten totdat de medespeler heeft geputt.

Contact

Wil je meer weten over De Westfriese Golfclub of heb je een vraag? Neem contact met ons op.

Vandaag

19° 4 Z/W
*Laatst gewijzigd: 21 mei - 15:30